Fårhagen

En ny våtmark planeras av Solna stad i fårhagen omedelbart söder vårt område. Utöver detta planeras i ett senare skede två dagvattendammar.

Föreningen har till en början inte informerats av Solna stad och styrelsen har därför begärt att vi får insyn i planerna och möjlighet att framföra våra synpunkter i ett så kallat samråd.

Brf Brunnsviken har tidigare tagit aktiv ställning i miljöfrågor genom att kraftigt minska energiförbrukningen och föreningen har installerat ett stort antal solpaneler på taken för att producera förnybar el. Men för att kunna ta ställning i frågan om miljö och vattenverksamhet i fårhagen måste syften och åtgärder vara tydliga.

Länstyrelsen har erbjudit föreningen att inkomma med yttrande om våtmarken vilket vi och många andra gjorde den 10 juni 2018. Därefter hände ingenting förrän Solna i september skickade in ett underättelsebrev till enbart Länsstyrelsen där samtliga yttranden bemöttes. Några veckor senare, i oktober, beslutade Länsstyrelsen att bevilja vattenverksamheten och bifogar i beslutet underrättelsebrevet. Beslutet har i november överklagats till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt (MMD). I maj 2019 avslog MMD dessa överklaganden. Domen innehöll oklarheter varför ett förtydligande efterfrågades vilket MMD vägrade. Istället överklagades domen i juni 2019 till Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) för att bland annat reda ut oklarheterna.

Föreningens medlemmar kan höra av sig med synpunkter och förslag till någon i styrelsen eller maila styrelsen@brunnsviken.se

Infomöte 12 december 2017

Solna stad bjöd in till infomöte om ärendet i Bergshamra bibliotek. Där svarade Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson, Anna Lasses, ordförande miljö - och hälsoskyddsnämnden och stadsträdgårdsmästare Nils Forsberg på frågor och lyssnade synpunkter från ett 30-tal Bergshamrabor. (Presentation pdf). Det klargjordes bl a att Solna stad vill börja arbetet i vinter men att länsstyrelsen ännu inte givit sitt klartecken. Något samråd planeras inte. Styrelsen begärde att få uppdaterad skriftlig information, inklusive kartor, för att kunna ta ställning till planerna för fårhagen.

Två dagvattendammar planeras

Kommunen planerar utöver våtmarken att anlägga två dagvattendammar - dels vid MC-klubben, dels vid Ålkistan. Dagvattendammarna ska fördröja flödet så att föroreningar kan sjunka till botten innan vattnet når Brunnsviken. Idag rinner dagvatten från gatorna direkt ut i Brunnsviken vid kraftiga regn eller snösmältning. Den västra dammen planeras vid Kraus väg där också det befintligt dike vid Pumphusvägen breddas och fördjupas. Den östra dammen förläggs i fårhagen där kraftledningen går ner i tunnel. När byggstart ska ske är oklart. 

Dagvattendammarna är formellt sett separat projekt och ingår inte i våtmarksprojektet i fårhagen söder om vårt område, även om damm, diken och våtmark ju anläggs i samma hage.

Samråd

Enligt kommunens egen informationspolicy ska invånarna involveras i stadens beslutsprocesser. Men så har inte skett här. Det har också framkommit att ingen miljökonsekvensbeskrivning genomförts och inte heller klargjorts hur en ny våtmark och dammar skulle påverka mark- och grundförhållandena i området.

Kommunikationspolicy för Solna stad:

  • Solna stads kommunikation ska säkerställa att medborgarna har tillgång till information om de beslut som staden fattar och har möjlighet att påverka den demokratiska besluts­processen.
  • Solna stads kommunikation ska stimulera till dialog och delaktighet. Det innebär att staden ska tydlig­göra beslut, beslutsprocesserna och möjligheterna att påverka. 

Säkerhet

Barnsäkerhetsrådet som består av 11 myndigheter skriver att den som äger en damm ska enligt lag ordna de säkerhetsanordningar som behövs för att undvika barnolyckor. Undantag görs endast om vattendjupet är mindre än 20 centimeter. (Ordningslagen 3 kap. 5§ och Boverkets Byggregler 8:951)

Myggproblemen

Flera generationer översvämningsmyggor utvecklas under en sommar och kan orsaka enormt stora och omfattande stickmyggproblem över lång tid. Dessa aggressiva stickmyggor skyr inte sol och de är aktiva mitt på dagen.

Översvämningsmygg gynnas när hävden upphör och diken växer igen. På hävdade (betade och slagna) gräsmarker finns betydligt färre mygglarver än på marker som inte betas eller slås. Det gäller under översvämningar både i samband med vårflod och sommarregn. Hävd verkar ha störst effekt på näringsrika gräsmarker med mycket tuvor. (se Naturvårdsverket)

Nämndmål

Tekniska nämnden har i sin verksamhetsplan 2018 ett mål som heter Solna ska ha en ren, snygg och trygg stadsmiljö. Detta mål har tre aktiviteter 2018 som rör parkskötsel, utomhusbelysning och klottersanering (inget om någon dagvattendamm). Den 11 december 2017 har nämnden ett sammanträde där samma mål istället föreslås uppfyllas av aktiveter 2018 som handlar om lekplatser, parkskötsel, utomhusbelysning och dagvattendamm (helt ny aktivitet). Dagen efter detta möte (12 december) har nämnden ett infomöte för att berätta om dagvattendamm och våtmark.

Dokument

 

Länkar