Säkerhet & trygghet
sakerhetsgruppen@brunnsviken.se
Säkerhetsgruppen arbetar med åtgärder för ökad säkerhet och trygghet i vår föreningen. Exempelvis taggar till passersystem, systematisk brandskyddarbete (SBA), parkeringstillstånd, ohyra, men även förebyggande åtgärder för kris och krig. Inom gruppen finns en undergrupp för grannsamverkan som fokuserar på skydd mot inbrott och kontakt med närpolis.
Skydd mot inbrott
Det finns åtgärder som ger ett ökat skydd mot inbrott. Råsäk (tidigare Råsunda lås) i Solna är en leverantör som föreningen arbetar med tidigare kring lås och nyckelhantering. Råsäk har redan monterad fönsterlås (SLUG) i föreningslägenheten och i tvättstugan BA 49. Fönsterlåsen är godkända av stöldskyddsföreningen, SSF.
Vidare har föreningen köpt så kallad DNA-märkning av SmartWater och alla medlemmar har fått en uppsättning. Det finns även tips om företag som installerar belysning som tänds av rörelsesensorer.
Polisen och brottsförebyggande rådet har bra och information om förebyggande åtgärder. Exempelvis Utan tillfälle inget brott och Skydda din bostad.
SBC samarbetar med Sector Alarm om larmlösningar för både bostadsrättsföreningar och dess enskilda medlemmar, http://www.sectoralarm.se/sbc/.
Polisen tipsar också om att låta det vara tänt hemma även om man är borta. De flesta stölderna begås under dagtid i de bostäder som är nedsläckta. Oktober, november och december är de månader på året då det begås flest bostadsinbrott.
Brandsäkerhet
Se gärna utbildning från Brandskyddsföreningen http://www.brandskyddsbanken.se/moodle/
Grannsamverkan
Det finns sedan länge en grupp inom föreningen som arbetar med Grannsamverkan.
Klädesmal i BA 49 källare åren 2024, 2021 och 2015
Se text om upptäckten av mal 2024.
Här nedan följer också texten från händelserna 2015:
"Tyvärr upptäckte vi 2015 klädesmal i det norra källarutrymmet i BA 49. Detta har vi genomfört för att sanera:
- Alla som har sina förråd där har fått information och under september har alla sanerat sitt eget källarförråd.
- Vi har utvärdera detta under perioden 10 - 31 oktober genom att sätta upp många fällor och räkna antalet mal som fångats in.
- Utvärderingen visar att antalet mal inte ökar och därmed har den enskilda saneringen lyckats. Vi övergår under 2016 till att bevaka ärendet genom att då och då kontrollera malfällor och vid behov sätta upp nya fällor.
Om däremot malen visar sig vara kvar så måste alla förråd på nytt behöva saneras av den enskilde ("omprov"). Vi får därefter göra en ny tidsplan med ny utvärdering efter tre veckor och nytt beslut. Denna gång står beslutet mellan bevakning (malen borta) eller fullständig sanering (malen kvar) tillsamman med skadesaneringsfirman Nomom. Det senare alternativet innebär att alla förråd måste tömmas helt och då saneringen sker får ingen vistas i källaren under 24 timmar.
Styrelsen uppmanar alla som har kläder och tyg i sina källarförråd (inte bara i BA 49 norra) att plasta in all textil. För säkerhets skull sitter det malfällor i alla källarutrymmen i BA 49 och BA 175."
Kris och krig
Vid föreningsdagen våren 2018 hade vi en lärorik föreläsare från Civilförsvarsförbundet som bland annat introducerade broschyren från MSB "Om krisen eller kriget kommer". Det handlar exempelvis att vi måste kunna klara oss 72 timmar utan el och vatten på egen hand och genom att vi hjälper varandra. Vi fick många tips - och de finns även i broschyren - avseende mat, vatten, värme och information.
Föreningen har två stora skyddsrum i källarna på BA 49 och BA 175 som vi ska kunna iordningställa på 48 timmar.
Polisens broschyrer: