Har du fått en anmärkning på din ventilation?

Efter många turer har föreningen fått det slutgiltiga protokollet från ventilationskontrollen samt det obligatoriska intyg som ska finnas i alla trapphus. Vissa lägenheter har fått anmärkningar och en särskild avisering (mallen bifogas) har delats ut idag till berörda. Som boende ansvarar du för att anmärkningarna åtgärdas i tid. Protokollet finns hos styrelsen och hos kommunens byggnadsnämnd.

 

 

Som informerats om många gånger tidigare genomfördes under våren en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) i alla lägenheter. Samtidigt gjordes en rensning av ventilationskanaler och ventilationen justerades in för korrekt flöde.

Allvarligare anmärkningar åtgärdades och ombesiktigades omgående i våras. Övriga anmärkningar ska vara åtgärdade innan nästa OVK, vilken ska utföras senast i början av 2029. Dessa åtgärder behöver inte besiktigas.

Viktigt att tänka på är att åtgärder ska utföras fackmässigt och att åtgärder som påverkar lägenhetens ventilation fordrar styrelsens tillstånd. Läs mer under Ändring & renovering samt Ventilation & köksfläktar under Boendeinformation.

Den anmärkning du fått på din avisering är som den framgår av protokollet. Har du svårt att tyda texten bör det kunna göras av en fackkunnig person.

Observera att om du redan fått en avisering i juni, så är det den senaste aviseringen som gäller. Det nu slutgiltiga protokollet skiljer sig något från det som tidigare var "slutgiltigt". En del lägenheter har tillkommit och en del har fått anmärkningen borttagen. Är den borttagen framgår det av aviseringen.

En del anmärkningar framgår inte av protokollet, men är en direkt följd av kontrollen och rengöringen. Det kan vara att:

  • Rengöring inte kunnat ske av ventilationskanalen i köket. Ursprungligen var kanalen åtkomlig genom till exempel en inspektionslucka, vilket den fortsatt måste vara även om man bygger om. Oftast ansluter även ventilationsslangen från spiskåpan här och den måste vara åtkomlig för inspektion, rengöring och utbyte.
  • Du har fått köksslangen borttagen och ersatt med ett vanligt luftdon i väggen. Det har gjorts om du haft en otillåten motorfläkt direktkopplad till ventilationen. Du har i så fall kvar en fläkt som blåser matoset direkt ut i rummet. Det fungerar givetvis inte och möjliga alternativ kan då vara att sätta dit ett kolfilter eller byta ut fläkten till en godkänd. Grundventilationen får du genom det "nya" frånluftsdonet, men du saknar fungerande forseringsflöde på fläkten, som måste åtgärdas.

 

Som förklaring till texten kan nämnas att grundventilation är det utsug av luft som pågår hela tiden genom fläkten eller kåpan. Det justeras in med ett spjäll som sitter i kåpan. Forseringsflöde får du när spjället öppnas helt. Har du spiskåpa är det den gemensamma ventilationen som suger ut luften. Har du en godkänd spisfläkt har den en motor som hjälper till att trycka ut luften.

 

Hälsningar
Teknikgruppen