Värmen sätts på under dagen, men läcksökningen fortgår

I dag, måndag 9 oktober, kommer rörmokaren hit och öppnar upp kranarna till alla hus, så värmen i elementen återvänder.

Helgens aktivitet med ett förhöjt vattentryck i värmesystemets huvudstam har inte givit någon förändring av läckan. Vi hade hoppats på att den skulle ökat eller att eventuell smuts skulle tryckas ut. Teknikgruppen har bistått rörmokaren och Jensen Läcksökning med att fylla på vatten för att få upp trycket i huvudstammen. Därefter har vi följt trycksänkningen över tid för att se om hastigheten på tryckfallet förändrats, vilket alltså inte skett. Läckan verkar oförändrad. Kurvor över tryck, tid och mängd läckt vatten är jämna och vi torde kunna utesluta mänsklig påverkan. Det är säkerligen helt enkelt ett eller flera hål, men för små för att de ska gå att lokalisera med mätutrustning. En begränsning med rördragningen är att vi inte kan få cirkulation i bara huvudstammen, så vi har haft kallt, stillastående vatten.

Under dagen, måndag 9 oktober, sätter rörmokaren på värmen i alla hus för att få i gång cirkulationen av varmt vatten i hela systemet.

Hypotesen nu är att läckan ska öka, så den blir lättare att mäta, genom att hålet ska bli större då metallen i rören utvidgas av det varma vattnet. Det är troligen inte bara järnrör, utan även kopparrör i huvudstammen. Koppar utvidgar sig mer vid värme, och därmed också hålet.

Nu återgår vi till att själv följa vattenåtgången i expansionskärlet och i fall läckan ökar, så den blir mätbar, kommer Jensen Läcksökning tillbaka.

Hälsningar
Teknikgruppen