Nu fyller vi värmesystemet med vatten igen.

Läcksökningen fortsätter av värmesystemet. Fasen med läcksökning med hjälp av gas är över och nu fyller vi återigen värmesystemet med vatten (21 september). Det kommer därför bubbla i elementen några dagar framöver. Nu är det fritt fram att lufta elementen så vi får ut gasen och kan fylla med vatten.

Läcksökningen i föreningens värmesystem fortsätter oförtrytligen. Senaste tiden har vi haft systemet fyllt med gas för att lättare kunna lokalisera läckan med gasdetektor. Tyvärr utan framgång.  Under torsdagens eftermiddag stängdes dessutom varm- och kallvattnet av för att minimera störande ljud i rören. Under den tiden undersöktes inspektionsluckorna i de lägenheter som ligger direkt på bottenplatta. Där ligger vatten- och värmerör under huset i betongplattan, till skillnad från punkthusen och övriga radhus som har rören synliga i taket på bottenplan. Man letade med UV-ljus efter grön spårfärg, gasdetektor och lyssnade med mikrofon, utan att hitta något misstänkt.

Nu har vi släppt ut så mycket gas det går och börjat fylla värmesystemet med vatten igen (21 september). Viss gas finns dock kvar i rör och element och kommer att söka sig uppåt. I första fasen kommer vi försöka lufta systemet vid de högsta punkterna för att få ut så mycket gas som möjligt. Det gäller att vi får in så mycket vatten som möjligt i systemet så cirkulationspumpen kan börja jobba och få vattnet att cirkulera. Därefter kommer förmodligen samtliga element behöva luftas för att få ut alla gasrester. Här kommer var och en att behöva bidra.

Målet är att de närmsta dagarna fylla systemet så mycket det går för att därefter börja leta efter vattenläckan igen. En indikator på att det läcker någonstans är att vattennivån sjunker i den expansionstank som är kopplad till värmecentralen. Vattennivån sjunker även när man luftar ett element. Då luft går ur elementet fylls det med vatten och vattennivån sjunker i exansionstanken. Så därför luftar vi elementen gemensamt initialt för att därefter inte röra elementen under en period.

Behöver du tips på hur man luftar ett element kan du läsa på sidan Åtgärda felet själv. (Sidan finns under Felanmälan i menyn.)

Mer information kommer i din brevlåda.
Teknikgruppen