Vad kan du göra själv med kalla element
Det har varit en omständlig process att få tillbaka värmen i alla lägenheter. Somliga har inte märkt någonting, medan det för andra varit mer kylslaget. Behovet av luftning av elementen kommer också kvarstå en tid framöver.
Som alla känner till vid det här laget, har det letats efter en läcka i vårt värmesystem. Som en del i det arbetet tömdes hela systemet på vatten. Det var när systemet skulle fyllas igen samtidigt som kylan kom, det blev besvärligt och kallt i en del lägenheter.
Vår fastighetsskötare har under en tid varit runt och hjälpt dem som felanmält värmen eller hört av sig till teknikgruppen för att de inte kunnat få värme i alla element.
Vi har även haft en rör-firma här som justerat värmesystemet. Senast förra måndagen, den 30 oktober, gjordes korrigeringar, vilket bör ha lett till en förbättring.
Så varför ska det vara så krångligt att få lite värme i elementen?
Det enkla svaret är luft. När värmesystemet fylls med färskt syrerikt vatten, följer det med luft. Vi har ingen automatisk avluftning, utan luften måste manuellt släppas ut genom luftning av elementen.
Luften flyttar runt och söker sig uppåt i rören. Det friläggs också kontinuerligt ny luft ur vattnet. Så länge det finns luftbubblor kommer de tränga undan och hindra det varma vattnet från att fylla dina element. Det innebär att alla behöver fortsätta lufta elementen. Bor du högre upp i ett hus påverkas du mer och behöver förmodligen lufta oftare. Det är också möjligt att bristande luftning i en lägenhet kan orsaka problem för andra lägenheter, längre ut på rörstammen i en huslänga.
Teknikgruppen vill därför uppmana alla att fortsätta lufta element, om inte annat som en solidaritetshandling gentemot dina grannar, då din luft annars kanske far upp till grannen eller hindrar värmen att komma vidare. Om det inte kommer luft, utan bara kallt elementvatten, kan det hjälpa att låta det rinna ut, för att få bort eventuell luft som hindrar det varma vattnet.
Förutom luft kan en orsak säkerligen också vara att det rörts upp smuts och avlagringar som sätter igen ventiler, men mer om det följer.
Vårt värmesystem fungerade senast i våras och det har inte skett några förändringar, så det ska kunna komma tillbaka till normal funktion.
Vad kan du göra om du inte får värme i elementen?
Teknikgruppen samlar löpande på sig information och försöker förmedla dem via nyhetsnotiser och information på webbplatsen. Under menyval Felanmälan väljer du Åtgärda felet själv.
Här finns en checklista på vad du bör kontrollera om du saknar värme i ett element. Det finns även tips på hur du luftar ett element.
Listan innehåller relativt enkla steg, som att element svalnar när det är tillräckligt varmt i rummet eller att det blir varmt runt termostaten när gardiner hänger för och luftväxlingen hindras.
Det beskrivs också att värmesystemet kan ha svårt att hänga med när det är snabba temperaturväxlingar utomhus. Exempelvis när det är varmt under dagen, sänks temperaturen på utgående värmen och när temperaturen sedan sjunker kvickt på kvällen, tar det tid för elementen att bli varmare igen. Tydligen ett vanligt problem vid en utetemperatur runt 5 grader.
En vanlig orsak till problem är att elementventilen "fastnat", då man inte skruvat på termostaten på länge. Du ska alltså skruva på termostaten emellanåt under året för att det inte ska hända. Läs mer om hur du förhindrar den typen av problem på sidan Förebyggande åtgärder.
Alla problem kan du givetvis inte lösa själv. Termostaten kan krångla, elementventilen kan ha fastnat så du inte enkelt får loss den, element och ventiler sätts igen och måste spolas rena. En del har kvar gamla konvektor-element i vardagsrummet med dålig verkningsgrad.
När du kontrollerat checklistan och luftat, men det ändå inte blir bättre, felanmäl, så kommer vår fastighetsskötare och hjälper dig. Tänk på att lämna kontaktuppgifter i felanmälan så vi kan få tag på dig.
Så än en gång, vill vi upprepa att det är ditt ansvar som boende att lufta element och motionera termostater regelbundet. Givetvis har vi förståelse för att det kan vara knepigt, men ta då hjälp av din granne och dela på verktyg som behövs. Ni kan också ta hjälp av fastighetsskötaren "privat", men då bekostar ni arbetet själva.
Hälsningar
Teknikgruppen