Åtgärda felet själv
Vissa problem kan vara lätta att åtgärda själv. Vi har samlat några situationer och förslag på vad du kan göra själv med avlopp, ventilation, värme och vatten. Tips på luftning av element.
Även utanför din lägenhet kan du åtgärda enklare problem själv, exempelvis en dörr som inte stängs. Din ytterlampa kan du byta om det brådskar, annars felanmäl. Blinkande lysrör och pipande brandvarnare felanmäler du, men du kan också meddela teknikgruppen.
Avlopp
Vid stopp i avloppet ska du inte använda starka kemikalier eller gamla husmodersknep – de kan göra stoppet värre och om någon behöver öppna avloppet kan de skadas av kemikalierna.
-
Rinner det sakta eller är stopp i handfat eller diskho börjar du med en sugpropp eller vaskrensar. Har du två diskhoar stänger du till den ena och fyller i lite vatten. Tejpa för avrinningshål. Det får inte komma in luft i avloppet. Sätt dit sugproppen och fyll med vatten så det täcker. Pumpa kraftigt några gånger. Spola därefter ordentligt med varmt vatten.
-
Disk- eller rengöringsmedel och varmt vatten kan lösa upp fett och avlagringar om det får verka en stund. Var försiktig om du använder hett vatten på porslin i exempelvis handfat eller toalett, då de kan spricka vid snabba temperaturväxlingar.
-
Stoppet kan sitta i ett vattenlås under diskbänk, handfat eller i golvbrunn. Vattenlås måste rengöras regelbundet, då det ansamlas fett, avlagringar, hår med mera. Förr eller senare blir det stopp. Skruva isär och gör rent. Det är viktigt att det blir tätt när du sätter ihop delarna, så det inte läcker ut vatten eller sipprar ut illaluktande gaser. Passa på att kontrollera att packningar inte torkat eller är trasiga.
-
Vid stopp i toaletten
-
Börja med att fylla upp skålen. Trycket från vattnet kan få proppen att lossna. Hjälper inte det väntar du tills vattnet sipprat ut. Häll därefter vatten ur en hink från lite högre höjd rakt ner mot kröken. Det högre trycket kan få proppen att släppa.
-
Nästa steg är att prova med disk- eller rengöringsmedel och varmt vatten som får verka en stund för att lösa upp proppen. Använd inte hett vatten då det kan få porslinet i toaletten att spricka. Har du en större sugpropp kan du prova med den.
-
Har du inte haft någon framgång hittills tar du fram rensbandet och kör ned i kröken. Var försiktig så du inte repar porslinet.
-
Hjälper inte de här åtgärderna kan stoppet möjligen finnas i avloppsgrodan (avloppsrören i golvet i badrummet) eller i husets stam – felanmäl i så fall.
Ventilation
Dålig luft i lägenheten
-
Kontrollera att tilluftsventiler ovanför fönster i vardagsrum och sovrum är öppna.
-
Undersök om de är igensatta och behöver rengöras.
-
Se efter om något frånluftsdon, i till exempel badrum eller förråd, är igensatt, förtäckt eller igenskruvat. Sugs inte gammal luft ut, sug inte heller ny luft in genom det undertryck som ska skapas i lägenheten.
Läs mer på sidan Förebyggande åtgärder.
Matos sugs inte ut vid matlagning
-
Kontrollera att tilluftsventiler ovanför fönster i vardagsrum och sovrum är öppna. För att luft ska kunna sugas ut genom spiskåpan/fläkten, måste lika mycket luft sugas in genom ventilerna.
-
Rengör fettfiltret i spiskåpan.
-
Om du öppnar ett fönster, kan det fungera bättre om du öppnar i vardagsrum eller sovrum, i stället för i köket. Du minskar risken att oset sprider sig från köket in i övriga lägenheten.
-
Se till att ventilationsslangen från spiskåpan till imkanalen inte kommit i kläm eller är igensatt.
Läs mer på sidan Förebyggande åtgärder.
Vibrationer och oljud från ventiler
-
Vibrationer och oljud beror med stor sannolikhet på att en tilluftsventil delvis är igensatt. Om du provar att stänga den tystnar förmodligen ljudet. Öppna den igen och rengör. Du hittar information om hur du gör på sidan Förebyggande åtgärder. Om ventilen delvis är igensatt ökar luftens hastighet genom ventilen, vilket kan få den att vibrera.
-
Det kan också bli så att luften tar andra vägar in genom fönsterkarmen om det inte är tätt, vilket kan orsaka vibrationer i de plåtar som sitter utvändigt. Noterar du smutsiga fläckar på karmen eller att du känner drag, kan det indikera att luft smiter in på fel ställe. Täta i så fall. (Är inte fönsterlisterna täta, kanske du också kan notera smutsiga fläckar, men det är inte dem vi avser.)
-
Vibrerar det fortfarande kan du felanmäla för att få hjälp.
Värme
Om du upplever att värmen fungerar, men inte så bra, kan det bero på snabba temperaturväxlingar utomhus. Se avsnitt längre ner. Gå direkt till luftning av element.
Element är kallt
- Kontrollera om övriga element i lägenheten är varma och om din granne har värme. I så fall är värmen i gång för säsongen. Kontrollera en extra gång att termostaten är uppskruvad på max, så det blir full genomströmning i elementet.
- Termostatens uppgift är att sänka flödet till elementet när det är varmt i rummet. Mät temperaturen cirka en meter över golvet mitt i rummet. Är det över cirka 20 grader, är det troligen inget problem. Vänta tills det är svalare i rummet och kontrollera att elementet blir varmt.
- Står det möbler och gardiner för element och termostat kan luftcirkulationen hindras. Det kan bli så varmt att termostaten stänger av flödet till elementet. Se till att det är luftväxling och vänta och se om elementet blir varmt.
- Om elementet inte är varmt eller bara delvis varmt och eventuellt skvalar, finns det sannolikt luft i det. Luften hindrar det varma vattnet från att komma in i elementet. Lufta elementet.
- Är elementet varmt upptill och svalare nedtill, är det normalt. När det varma vattnet sjunker i elementet avges värmen. Elementet ska dock vara jämnt varmt i hela sin längd, annars kan det vara stopp i elementet, felanmäl då.
- Känn om de vertikala rören i rummet är varma. Det är de rör som leder värme till din lägenhet och fram till elementet. Ett rör är för tillopp och det andra för returvatten, vilket är svalare.
-
Om rören är kalla kontrollerar du om det finns värme i samma rör på våningsplanet under, hos din granne, ditt bottenplan eller husets källare.
-
En möjlig orsak till kalla rör kan vara att en kulventil i din lägenhet eller i huset inte öppnats efter, till exempel en renovering. Bor du i markplan hittar du ventilerna på inkommande rör i antingen taket på bottenplan eller i en inspektionslucka i golvet (förrådet). I punkthusen finns ventilerna på rören i taket i källaren.
-
Om rören tömts på vatten, vid till exempel en renovering, kan det vara så mycket luft i rören att vattnet inte tar sig fram, innan du och dina grannar släppt ut all luft ordentligt.
-
- Om rören fram till elementet är kalla eller om bara röret till elementets termostat är varmt, kan det vara elementets ventil eller termostat som krånglar. När du vrider på termostaten påverkas ventilens stift, som ska kunna tryckas in och fjädra ut. Stiftet kan fastna i intryckt läge och då stryps flödet. Har du inte rört termostaten på länge, kan stiftet ha fastnat. (Det är därför du regelbundet ska motionera termostaterna.)
-
Vrid upp termostaten till max (läge 5).
-
Ta bort termostaten genom att vrida något på den fjädrande ringen som sitter på termostaten närmast elementet (den vanligaste termostaten i föreningen). Trögt? I ringen på termostaten kan det sitta en liten plastbit som förhindrar vridning. Den kan hoppa loss när du vrider eller så får du pilla bort den. (På bilden skymtas hålet efter låsbiten.)
-
När termostaten är borta trycker du försiktigt på stiftet för att se om det rör sig in några millimeter och sedan fjädrar ut. Vänta en halvtimme och kontrollerar om elementet blir varmt (det bör nu vara fullt flöde till elementet). Blir elementet varmt är det troligen termostaten som inte fungerar – felanmäl.
-
Sitter stiftet fast kan du trycka något ytterligare för att se om det lossnar. Du kan också knacka försiktigt på ventilens sida. Sitter det fortfarande fast felanmäler du.
-
Lossnade stiftet och fjädrade ut, vänta en halvtimme och kontrollerar att elementet blir varmt innan du sätter tillbaka termostaten (det bör nu vara fullt flöde till elementet).
-
När du tog bort termostaten och vred på ringen, spändes en låsfjäder. Du kan nu sätta tillbaka termostaten. Du hör ett snäpp, när den låser.
-
Ändra inget annat på ventilen, då den ska vara korrekt injusterad. Ändrar du på inställningen kan det leda till att du får för mycket värme och din granne för lite.
-
- Är elementet fortfarande kallt kan det ha fastnat smuts i ventilen eller i elementet. Elementet kan då behövas tas bort och spolas rent, men det sköter vår fastighetsskötare efter felanmälan.
Element är för varmt
-
Se avsnittet ovan om kalla element, punkt 7. Rör sig stiftet eller har det fastnat i ytterläget? Går stiftet inte att trycka in, kan inte heller flödet strypas.
-
Rör sig stiftet är det troligen termostaten som krånglar – felanmäl.
Värmen fungerar inget vidare
Om du och dina grannar upplever att värmen inte fungerar något vidare, kan en orsak vara snabba temperaturväxlingar utomhus, fram för allt på hösten när det börjar bli kallt på nätterna, men fortfarande är varmare på dagarna.
Vårt värmesystem känner av yttertemperaturen och anpassar temperaturen på det utgående vattnet i rören till ditt element. Det är relativt mycket vatten i systemet och vattnet ska transporteras ut över hela föreningens område. Detta är ingen blixtrande snabb process och vid snabba svängningar i temperaturen hänger systemet inte med. Det finns ingen logik som kan "förutse" vad temperaturen utomhus kommer att bli.
När dessa förhållanden råder kan vi bara hava förtröstan och hoppas på stabilare temperatur.
Vatten
Stänga av vattnet
Du kanske behöver stänga av vattnet i lägenheten på grund av ett mindre läckage eller för att du behöver byta en blandare. Vid allvarlig vattenläcka måste du felanmäla akut, om du inte lyckas stänga av vattnet själv.
Se efter om du har avstängningsventiler (kulventiler) på rören under diskbänk, på rören i badrum eller innanför en inspektionslucka i väggen i badrummet. De här är dina egna och du stänger bara vattnet hos dig.
I vissa lägenheter sitter det avstängningsventiler på rören i taket på bottenplan eller i en inspektionslucka i golvet i förrådet. Lägenheten kan vara ombyggd, men inspektionsluckan ska fortfarande vara åtkomlig. Dessa ledningar betjänar troligen flera och du behöver informera grannarna om att du stänger vattnet.
Kan du inte stänga av vattnet i lägenheten, behöver det göras centralt för huset och då måste du ta hjälp av fastighetsskötaren. Planerar du till exempel att renovera badrum anmäler du i god tid till fastighetsskötaren att vattnet behöver stängas av. Ni kommer överens om tid och du bekostar själv arbetet. Du informera även de grannar som berörs.
Dörr som inte stängs och går i lås
Ytterdörr
Det kan hända att en dörr till punkthusen inte går igen ordentligt, så att den låses. Se efter om det finns grus i vägen eller om grus och smuts fastnat i dörrlisten. Samma sak kan hända med ytterdörren till tvättstugan på BA 175.
Cykelförråd
Det händer att dörren till cykelförrådet kan vara svår att stänga. Dörren går långt ner mot marken och kan skrapa med sig jord, grus och snö som hindrar att den går igen, så den går att låsa. Det hjälper inte att med kraft försöka trycka igen dörren, du skadar den bara. Hämta en kvast och sopa bort det som ligger i vägen. Vid minusgrader kan du behöva hacka bort snö och jord som frusit, prova med exempelvis en trädgårdsspade.
Soprumsdörr
Den kan behöva tryckas igen – dörrarna till soprummen är tunga och vid det här laget äldre och kan ha hängt sig något, så de är sneda. Du kan behöva putta till dem lite extra för att de ska gå igen. Om du noterar att dörrstängaren är bortkopplad kan det bero på att de är kraftfulla och förvärrar problemet med att dörren blir sned. Dörrarna justeras emellanåt, men till slut kommer de behöva bytas.
Smått och gott
Ytterlampa har slocknat
Har fasadlampan utanför din lägenhetsdörr slocknat är det lätt åtgärdat. Är det bråttom och du behöver ljus direkt kan du själv byta genom att med en stjärnmejsel lossa gallret i armaturen och därefter byta lampa, LED 7 W, E27-sockel. I annat fall byter fastighetsskötaren under sin rond en gång i veckan, efter felanmälan.
Blinkande lysrör
Märker du att ett lysrör i till exempel tvättstuga eller en källargång blinkar eller tänds långsamt, så felanmäl. Det är då på väg att gå sönder och behöver bytas. Fastighetsskötaren åtgärdar det under sin rond en gång i veckan.
Brandvarnare i trapphuset piper
När du felanmäler kan det ta några dagar innan fastighetsskötaren kommer för sin veckorond. Du kan också meddela teknikgruppen, som har några extra batterier på lager och kan byta.