Trädgård & utemiljö

För flertalet av punkterna nedan ansvarar föreningens trädgårdsgrupp. Vid frågor och synpunkter mejla gruppen, se Kontakt. Till stöd i sitt arbete har gruppen en trädgårdspolicy. På trädgårdsgruppens sida under arbetsgrupper finns också råd och förslag på växter till din uteplats.

Balkonger och loftgångar

På samma sätt som det beskrivs för uteplatser nedan gäller att växter som du planterar inte får nå högre upp än innertaket på din bostad, oavsett om de planterats i växtbädd, kruka eller på annat sätt.

Balkonglådor får av säkerhetsskäl bara placeras på insidan av balkongräcket. Generellt gäller att inget får fästas på fasaden utan tillstånd. Föreningen har som fastighetsägare ett ansvar om någon skulle skadas av nedfallande föremål.

Föreningen ansvarar för rengöring av balkongers och loftgångars utsida, men för det fall att du själv orsakat nedsmutsningen på grund av odlingar, måste du själv åtgärda det.
 

Djur

Har du husdjur bör du visa hänsyn och att ha uppsikt. Observera att vi ligger inom nationalstadsparken där kopplingstvång råder för hund året runt, utom på särskilt anvisade platser.

Matning av fåglar kan orsaka olägenheter om det sker på fel sätt. Använd fågelbord eller fröautomat för småfåglar. Fåglarna ska inte heller kunna hoppa runt i maten då sjukdomar lättare kan spridas. Frön ramlar även ner på marken och lockar till sig gnagare. Om du anpassar matningen för småfåglar, undviker du även att det drar till sig större fåglar som kan orsaka nersmutsning.
 

Gemensamma planteringar, häckar och träd

Skötseln av föreningens gemensamma grönytor, träd, busk- och prydnadsplanteringar, häckar mot allmänna ytor samt lekplatser, utförs av en markskötselentreprenör. Observera att häckarna mellan uteplatserna är föreningens, men sköts av de boende på ömse sidor, se avsnitt om Uteplats.

Det är inte tillåtet för boende att själva göra förändringar av gemensamma planteringar.

Föreningens träd har placerats inne på uteplatserna längs med Pulkabacken och Pumphusvägen. Övriga träd finns med några få undantag utanför uteplatserna. Fråga trädgårdsgruppen om du är osäker på vilka träd som tillhör föreningen. Föreningens träd får endast beskäras av arborist. Trädskötseln baseras på en långsiktig trädplan.
 

Grillning

Grillning är inte tillåtet på balkong eller loftgång. Grillning är acceptabelt på uteplatsen om du visar dina grannar hänsyn. 

Placera grillen så långt ut från huskroppen som möjligt, för att minska risken att det ryker in på balkonger ovanför. Tänk på att inte använda tändvätska, då det luktar och avger ohälsosamma gaser. Använd i stället exempelvis skorstens- eller eltändare.

Grilla gärna i föreningens gemensamma grillar i Fontänparken (två kol) och lekparken Rutschkanan (en gasol). Kol och gasol håller du med själv samt så rengör du grillen efter dig. Övrig skötsel och undanställning på hösten sköter du tillsammans med dina grannar, på till exempel en föreningsdag.

Det är viktigt att hantera och förvara gasol med försiktighet. Se bland annat MSB:s webbplats om skötsel, hantering och förvaring av gasol. Kortfattat gäller att en gasolflaska ska förvaras luftigt och inte på en inglasad balkong.

Snöskottning

Varje lägenhetsinnehavare är ansvarig för snöskottning och sandning utanför egen ytterdörr alternativt port till punkthus. Om inte avtalad halkbekämpning räcker till, hjälps vi åt att sanda gångar och parkeringsplatser. Sand och skopor finns i de gröna sandninglådorna. Är gruset slut kontaktar du trädgårdsgruppen.
 

Sommarvatten i trädgården

De lägenheter som har uteplats har tillgång till en vattenpost. Vattnet stängs av under vinterhalvåret, då ledningar och kranar annars fryser sönder vid minusgrader. De ligger endast 30 cm djupt.

Efter att vattnet stängts av ska kranen öppnas. När vattnet i slangen fryser expanderar det och måste kunna rinna ut. Kran och kopplingar riskerar annars att skadas och det kommer läcka när vattnet sätts på till våren.

Tänk på att sommarvattnet är dricksvatten som vi betalar gemensamt – används sparsamt. Om du vattnar, gör det på kvällen så vattnet hinner gå ner i jorden och inte avdunstar. En varm och solig dag är det ingen idé att vattna. Slang, kopplingar och vattenspridare håller du med själv.

Ritning på sommarvattenledningar finns under fliken Dokument. Misstänker du läckage måste vattnet stängas av snarast.
 

Sopkorgar

Föreningen har ett antal sopkorgar utplacerade. De töms av vår fastighetsskötare regelbundet vid rondering. Om ni uppmärksammar att korgarna är överfylda och skräp hamnar utanför eller om flugor och getingar samlas vid värme, meddela trädgårdsgruppen så ombesörjs det. 
 

Uteplats och trädgårdsskötsel

  • Boende som har en uteplats svarar själv för gräsklippning och övrig skötsel. Gemensamma handgräsklippare finns i vissa cykelförråd.

  • Häckarna mellan uteplatserna ägs av föreningen, men sköts gemensamt av de boende på ömse sidor. Övriga häckar runt uteplatsen ska hållas fria så att beskärning kan göras utan hinder av trädgårdsentreprenören.

  • Träden ansvarar föreningen för och de beskärs professionellt av arborist, se avsnitt gemensamma planteringar. Detta gäller såvida det inte är ditt eget träd som du planterat på uteplatsen. Kontakta trädgårdsgruppen om du är osäker.

  • För växter du planterar gäller att de inte får gå högre upp än innertaket i din bostad oavsett om de planterats i växtbädd, kruka eller på annat sätt. Detta gäller även planteringar på din balkong. 

  • Trädgårdsavfall lagrar du på uteplatsen och slänger på de flak föreningen tar hem ett par gånger per år, se Avfall & återvinning. Du får inte slänga trädgårdsavfall i avfallskärlen och inte heller på kommunens eller föreningens mark.
     

Uppdaterad 2024-02-06