Förebyggande åtgärder
För att undvika problem i din lägenhet bör du tänka på följande när det gäller: avlopp, ventilation, värme och vatten.
Avlopp
Tänk på vad du slänger i avloppet!
Avloppsrören i föreningen är äldre och därmed inte helt släta på insidan. Det är lätt att det byggs upp avlagringar och vartefter börjar större partiklar och föremål fastna och till slut sätter det igen sig helt.
Vi har haft incidenter där det uppstått stopp och de lägenheter som ligger lägst i nivå har då drabbats av att det trängt upp avloppsvatten ur golvbrunnen. Det kan orsaka översvämningar med kostsamma reparationer som följd. Vid de senaste stoppen har det noterats att det bland annat förekommit våtservetter och fett.
- Det är viktigt att du inte slänger något i toaletten som inte ska vara där! Toalettpapper är konstruerat för att lösa upp sig. Det gör inte annat papper, som hushållspapper, servetter och våtservetter.
- Fett bidrar till stopp i ditt, föreningens och kommunens avloppsrör. Torka av fett från stekpannan och kastrullen med papper och släng bland matavfallet. Samla upp fett från matlagning i en plastflaska och släng i restavfallet eller lämna på miljöstation. Hett vatten och diskmedel löser inte problemet, bara flyttar det. Se information från Käppala reningsverk.
- Informera övriga personer som befinner sig i din lägenhet! Det kan vara inneboende, städhjälp eller hemtjänst.
Vattenlås
Rinner vattnet ut långsamt i avloppet? Vattenlås måste rengöras regelbundet, då det ansamlas fett, avlagringar, hår med mera. Förr eller senare blir det stopp. Du hittar vattenlås under diskbänk och handfat samt i golvbrunn.
Skruva isär och gör rent. Det är viktigt att det blir tätt när du sätter ihop delarna, så det inte läcker ut vatten eller sipprar ut illaluktande gaser. Passa på att kontrollera att packningar inte torkat eller är trasiga.
Ventilation
För att ventilationen ska fungera bra får luftflödet inte hindras, exempelvis innerdörrar måste ha en luftspalt i ovan- eller underdel. Som bostadsrättshavare svara du för rengöring enligt nedan. Ventilationskontroller sker regelbundet i föreningen och i samband med dem kan även kanaler rengöras och ventilationen justeras.
Luft in
- Ventilerna sitter i ovandelen av fönsterkarmen i vardagsrum och sovrum.
- Kontrollera att alla tilluftsventiler (spaltventiler) är öppna. Stänger du ventilen i ett rum kommer mer luft strömma genom ventilerna i ett annat rum och du kan uppleva drag. Varm luft från elementet ska stiga uppåt och blanda sig med den kalla luften från ventilen för att du inte ska uppleva drag.
- För att rengöra ventilerna öppnar du fönstret. Du ser ett metallgaller i ovankant som kan sättas igen. Ta förslagsvis en tandborste och en sticka och borsta och pilla så hålen öppnas upp. Sug samtidigt med dammsugare så du får bort allt skräp.
- Se till att spjället på insidan av fönstret är öppet och dammsug. Kommer det fortfarande inte in tillräckligt med luft kan du behöva skruva bort den del av spjället som sitter på insidan. Rengör spjället och även spalten genom fönsterkarmen.
Luft ut
- Frånluftsdon finns i badrum, kök, garderob/förråd och hobbyrum. Det kan avvika beroende på lägenheternas storlek och utformning samt ombyggnation.
- Donen ska vara justerbara, så luftflödet kan regleras, annars är de inte godkända. De ska vara åtkomliga och får inte sättas för av skåp eller liknande. De ska justeras fackmässigt.
- Kontrollera att inga frånluftsdon är förtäckta eller tillskruvade. Du får då inte tillräcklig omsättning av luften i lägenheten. Det kan också orsaka fuktskador och hälsoproblem genom att inte ventilera ut tillräckligt med fuktig luft från kök och badrum.
- Donen gör du rena från damm och är de riktigt smutsiga kan de behöva tas ut, men tänk på att inte ändra inställningen.
Kök
-
Köksfläkten och spiskåpan är en del av lägenhetens ventilationssystem och styrelsens anvisningar hittar du sidan Ändring och renovering.
-
Fläkten eller kåpans fettfilter måste regelbundet rengöras eller bytas (se användarinstruktionen).
-
Ventilationsröret i väggen (imkanalen) ska vara åtkomlig för rengöring genom exempelvis ett renslock. Man måste komma åt både renslock och slang genom skåp eller en inspektionslucka. Rengöring av kanaler kan ske i samband med ventilationskontroll. Du rengör inte, däremot ska du se till att det är möjligt.
-
Slangen mellan spiskåpa/köksfläkt och imkanal behöver du titta till emellanåt. Den ska vara hel och fri från avlagringar på insidan. Den ska inte vara klämd, då det hindrar luftflödet. Den behöver bytas med jämna mellanrum då fett från matoset ansamlas i den. Det ska vara en köks- och ventilationsslang som är godkänd för ändamålet.
-
Har du en kolfilterfläkt får den inte vara ansluten till ventilationen. Kontrollera också att ventilatinsröret i köket har ett justerbart frånluftsdon.
-
Har du fått en anmärkning efter en ventilationskontroll, är det du som bostadsrättshavare som ansvarar för att det åtgärdas i rätt tid.
Värme
- Några gånger per år ska du motionera termostaten på alla element. Annars riskerar elementets ventil att fastna och du får problem med värmen. Vrid termostaten till dess ytterlägen, fram och tillbaka, några gånger.
- Om du är osäker på om elementets ventil och termostat fungerar som den ska, exempelvis på grund av utebliven motion, kan du prova att vrida upp termostaten fullt och se om elementet blir varmt. Vrid sedan ner termostaten till min och se om elementet svalnar och blir kallt. Gör gärna detta i god tid, innan det blir allt för kallt utomhus.
- Kulventiler måste stängas och öppnas emellanåt för att inte riskera att fastna, du motionerar dem. Har en ventil fastnat måste du vara försiktig så du inte vrider sönder den och orsakar en läcka. På sidan Åtgärda felet själv under Värme finns information om var de finns.
- På höstkanten när värmen sätts på kan det vara läge att se över om elementen behöver luftas. Elementets ovandel kanske inte blir varm eller så kan det skvala. Ju högre upp du bor i ett hus, desto större sannolikhet att du får luft i elementen, då den stiger uppåt i rören. På sidan Åtgärda felet själv under Värme finns tips eller gå direkt till sidan om luftning.
- Luftens cirkulationen runt element och termostat får inte hindras på grund av möbler eller gardiner. Det kan bli så varmt runt termostaten att den stänger av flödet till elementet. Se till att det är bra luftväxling.
Vatten
-
Du bör veta var du hittar avstängningen för vatten. Det är bra den dagen det uppstår en vattenläcka. På sidan Åtgärda felet själv under Vatten finns information om var du hittar kulventilerna.
-
Kulventiler behöver stängas och öppnas emellanåt för att inte riskera att fastna, du motionerar dem. Har en ventil fastnat måste du vara försiktig så du inte vrider sönder den och orsakar en läcka.
-
Om du planerar ett arbete med vattnet i din lägenhet bör du i samband med det montera kulventiler på vattenrören enligt rörmokarens rekommendationer. Det är säkrare, du slipper anlita någon i framtiden för att stänga av vattnet och du påverkar inte dina grannar när du stänger.