Solel

Föreningen kör nu solanläggningen för fullt och producerar egen solel. 

Läs mer om vad vi installerat, konkret statistik från vår produktion och våra nya solpaneler 2024 samt Solna stads anmärkningsvärda motstånd mot solpaneler.

Sammanfattning

Föreningen körde igång den första etappen av solanläggningen i augusti 2017 och den andra etappen i mars 2020. Allt fungerar fint och vi producerar egen solel med 203 solpaneler (58 kW). Båda installationerna utfördes av Svea Solar. Det som tog lång tid med första etappen var det kraftiga motståndet från Solna stad mot våra solpaneler men vi fick bygglov till slut. Föreningen producerar ca 51 MWh förnybar el per år vilket motsvarar ungefär 30% av föreningens elförbrukning. Under sommarmånaderna är vi dessutom nettoexportörer av el.

Se gärna Vår solresa som är ett kort bildspel om våra solinstallationer, våra erfarenheter och statistik efter 36 månaders drift (uppdaterad i februari 2023). Föreningen har installerat en etapp 3 med ytterligare 99 solpaneler (40 kW) i februari 2024, vi kallar den Brf Brunnsviken 165 nedan.

Se gärna hur mycket föreningen producerar på våra tre byggnader BA 49 och BA 175 samt den nya BA 165, genom att klicka på länkarna:

Brf Brunnsviken 49

Brf Brunnsviken 175

Brf Brunnsviken 165 (etapp 3 som snart kopplas in)

Varför solel och vad har vi installerat i etapp 1 år 2017?

En projektgrupp, solgruppen sol@brunnsviken.se, undersökte under hösten 2016 om föreningen skulle kunna producera egen el med solceller på våra tak. Tanken är minska inköpen av el till förmån för den el som vi kan producera själva och därmed minska vår elkostnad. Viktigt är också att föreningen gör en aktiv handling för en mer hållbar energiproduktion och en bättre och fossilfri miljö.

Målet med projektet är att årligen producera el från solceller vilket ska motsvara minst 25% av föreningens elförbrukning, från 2018 och minst 25 år framåt. Syftet är att producera miljövänlig och förnybar solenergi för ett långsiktigt hållbart samhälle.

Solgruppen har utarbetat ett beslutsunderlag som sedan styrelsen beslutat genomföra. Föreningen beställde en nyckelfärdig solcellsanläggning av företaget Svea Solar.

Solpanelerna monterades på taken på två av föreningens tio byggnader, hus E1 (Bergshamra Allé 49) och hus E11 (Bergshamra Allé 175). På hus E1 installerades 83 paneler med total effekt på 23 kW och riktning åt söder och öster. På hus E11 installerades 68 paneler med effekt 19 kW och riktning åt väster. Panelerna är dovt svarta, monokristallina, underhållsfria och monteras längs takets lutning på ca 20 grader. Ingen ny mark togs i anspråk.

Den totala effekt är 42 kW. Den el som då produceras beräknas bli ca 35 000 kWh per år. Föreningen förbrukar ca 150 000 kWh. Vår elproduktionen blir jämnt fördelad över dygnets ljusa timmar genom panelernas placering i olika väderstreck. Via en tjänst på internet kan produktionen övervakas, se länkarna ovan.

Priset blev 440 tkr, efter statligt bidrag på 30%. I dessa paketpris ingår all montering och material (paneler och växelriktare). Förtjänsten blir både miljömässig och ekonomisk. Vi räknar med att installationen är åter­betald om ca 10 år givet att elpriset inte stiger under alla dessa år. Skulle priset på el stiga inom 10-årsperioden blir den ekonomiska vinsten för solel ännu större. Panelerna producerar gratis och förnybar el i 30 år. 

Under de första 12 månaderna (sep 2017 - aug 2018) producerade föreningen 37 MWh solel och köpte in 115 MWh till vår förbrukning på totalt 137 MWh. Vi använde 22 MWh av solelen och sålde överskottet på 15 MWh till det allmänna nätet. Import: 37+115 = 152. Förbrukning och export 137+15 = 152. Andel produktion/förbrukning är 37/137 = 27%. Under 2018 tjänade föreningen  52 tkr på egen solel. Efter att installationen på 440 tkr är intjänas, säg knappt 10 år, återstår 20 års produktion. Med 50 tkr i förtjänst per år under 20 år blir summan 1 miljon kr i ren förtjänst.

Etapp 2 år 2020

Inom föreningen bildades 2019 en ny solgrupp nr 2, sol@brunnsviken.se,  som har planerat och förberett för fler solpaneler på föreningens tak. Solpanelerna är till det yttre likadana som i etapp 1 (dovt svarta) men det visar sig att de nu är ännu mer effektiva än för tre år sedan. 325 W per panel i etapp 2 mot 275 W per panel i etapp 1

Ansökan om bygglov har den 20 oktober 2019 skickats in till byggnadsnämnden om 52 paneler på 17 kW på det västra taket BA 49 (ut mot parkeringen). Efter att återigen visat ett tydligt motstånd från nämndens sida lyckades vi åter får bygglov.

Den nya installationen slutfördes den 21 mars 2020. Målet är att nå 30% solel av föreningens totala elförbrukning. Statistik finns redovisad i länkarna ovan. Med ett högt elpris är förtjänsten för solel väldigt stor.

Etapp 3 år 2024

Under hösten 2022 undersöker en ny solgrupp nr 3 i föreningen möjliga lösningar för att installera en tredje etapp. En annan projektgrupp ska även undersöka möjligheterna att ge medlemmarna tillgång till den producerade solelen (IMD-lösning).

Solgruppen har främst studerat ett alternativ "pulkabacken" med paneler på låghuset BA 151 - BA 175 som vetter mot pulkabacken (sydväst). Totalt ca 40 kW effekt med planerad produktion på 35 MWh. Ett annat alternativ är "koloniområdet" dvs på de tre låghusen som har söderläge mot koloniområdet. Styrelsen har fattat beslut att etapp 3 ska omfatta alternativ pulkabacken, dvs 99 paneler på taken BA 151 - BA 175. Vidare har styrelsen den 11 februari 2023 lämnat in en bygglovsansökan till Solna stad om etapp 3. Efter traditionellt motstånd från Solna stad beviljades till slut bygglov. Installationen genomfördes i februari 2024 och benämns numera för BA 165. Inkopplingen sker så snart vi fått alla tillstånd på plats från Vattenfall och Solna stad.

Mer soltips

Det finns en trevlig podd om solenergi och deras hemsida är: https://www.solcellskollen.se

En intressant sida med mycket fakta om solenergi finns på ​https://bengtsvillablogg.info

En sida som på ett enkelt visar en steg-för steg-guide hur man kan komma igång med solceller är: https://hemsol.se

Energimyndigheten har en samlad sida - Solelportelen - med många råd: 

http://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/

Solna stads kraftiga motstånd mot våra solpaneler

Föreningen ansökte om bygglov för solel den 12 januari 2017 hos Solna stads byggnadsnämnd men fick avstyrkan den 3 april 2017. Solna hänvisar bland annat till att "svarta sol­paneler på taket skulle påverka byggnadens och områdets kulturhistoriska värde negativt, solpanelerna skulle bli ett främmande inslag i området och dessutom stora och dominerande."

Att anse att byggnaden, uppförd 1990, som kulturhistorisk värdefull är intressant (se på fotona ovan). När Solna stad nekar solel med argument att den första solpanelen i ett område "är ett främmande inslag" tyder det på ett grundläggande kraftigt motstånd. Alltså, ingen solel i Solna enligt Miljö- och byggnadsförvaltningen!

Att Solna placerar sig i botten (plats nr 267 av landets 290 kommuner) är alltså inte så konstigt eftersom Solna stad nekar solpaneler med argument som  "det är ett främmande inslag". Linköping och Uppsala har 10 gånger så många solpaneler (juni 2017), men så uppmuntrar de också till solel. Det är inte roligt om Sol-na skulle bli Sol-nä!

Kungen lät i april 2018 installera 1 000 kvm solpaneler på slottets koppargröna tak i Stockholm. Även han har valt svarta paneler. Tur att inte dessa "svarta solpaneler på taket påverkar byggnaden och områdets kulturhistoriska värde negativt". Men så ligger ju inte slottet i Solna heller där 250 kvm paneler på en 30-årig tegelbyggnad nekas bygglov av dessa skäl.

Styrelsen har vid sitt möte den 25 april 2017 beslutat skicka ett brev till Solna stad där vi begär att nämnden omprövar sin avstyrkan. Brevet med bilagorna återfinns nedan. Solna stad bemötte inte något av våra argument utan omprövan resulterade i fortsatt avstyrkan mot våra solpaneler. De krävde in kompletterande underlag inför byggnadsnämndens möte den 7 juni 2017. Nedan finns också föreningens brev den 18 maj 2017 till Solna.

Solna stads Miljö- och byggnadsförvaltning har i en tjänsteskrivelse den 18 maj 2017 informerat att man föreslår nämnden att avslå vår ansökan och, utan motiv, höja ansökningsavgiften kraftigt. Styrelsen omfattande analys och svar på detta brev med datum 29 maj 2017 finns publicerat nedan. Brevet 170529 innehåller för övrigt många frågeställningar med anledning av förvaltningens skrivelsen 170518.

Nämnden beviljade till slut bygglov i juni 2017. Solna stad har för övrigt inte svarat på någon av föreningens frågor (se breven nedan).

Även lokaltidningen har uppmärksammat Solna stads starka ovilja mot våra solpaneler men att vi till slut fick bygglov. Se artikel i Vi i Solna 17 juni 2017. Under 2019 höjde Solna avgiften för bygglov. I många andra kommuner är det däremot gratis att ansöka, i t ex Uppsala, Linköping och Sundbyberg.

Föreningen planerar för fler solpaneler i en etapp 3 och kommer då att på nytt möta Solnas hårda motstånd mot förnybar energi i form av solel genom solpaneler. Att Solna ligger kvar i botten genom att 2021 placera sig på plats 262 av 290 kan bero på stadens inställning till solpaneler. Se Solcellstoppen med kommuners placering 2019, 2020 och 2021.

Det är regeringen som förenklar och steg för steg underlättar för solenergi

Som ett led i regeringens arbete med att förenkla regelsystemet för bygglov, överlämna ett större ansvar till de enskilda fastighetsägarna och avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet föreslår regeringen att fler åtgärder undantas från kravet på bygglov i plan- och bygglagen. 

Riksdagen har den 13 juni 2018 sagt ja till regeringens förslag om några ändringar i plan- och bygglagen. Beslutet innebär att det inte längre kommer att behövas bygglov för att montera solcellspaneler eller sol­­fångare på en byggnad som ligger inom ett detaljplanerat område. Solcellspanelerna eller sol­fångarna måste följa byggnadens form och åtgärderna måste också följa den gällande detaljplanen.

Även fortsättningsvis krävs bygglov för solenergianläggningar på byggnader eller inom områden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Bygglov krävs även för sådana åtgärder inom och i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret.

Lagändringarna började gälla den 1 augusti 2018.

Det är ju oklart om Solna stad avser följa regeringens regelförenkling och strävan mot mer förnybar el, eller om det hårda motståndet mot solpaneler ska fortsätta i Solna. Klart är däremot att Solnas politiker kraftigt höjer avgiften för bygglov för solpaneler - helt i linje med motståndet.

Hör gärna av er med frågor till solgruppen. Vår tolkning är att Solna stads Miljö- och byggnadsförvaltning i grunden har en negativ syn till förnybar energi med solpaneler, tvärtemot såväl Solna stads miljöpolicy som regeringens inriktning. Läs gärna deras mycket anmärkningsvärda argument i breven nedan. Vi hjälper självklart till om fler privatpersoner, bostadsrättsföreningar eller företag vill satsa på solel i Solna! Eller i andra kommuner. Kontaka oss på sol@brunnsviken.se 

 

Breven mellan Brf Brunnsviken och Solna stad, även föreningens dokument med kartor och mängder med fotografier, där vi försöker övertyga byggnadsnämnden i Solna om att få bygglov för solpaneler.