Uppdaterad tisdag! Har du värme i alla element?

Värmen har nu varit i gång i drygt en vecka. Temperaturen på elementvattnet är temporärt förhöjd, så du lättare känner att elementen fungerar, även om det inte är så kallt ute dagtid. Men vad ska du göra om du fortfarande har problem med värmen i ett eller flera element? 

Det är en del arbete med att fylla upp ett värmesystem som varit tömt på vatten och det tar tid. Det finns mycket luft i rören som måste ut, innan vattnet når fram till alla element. Tyvärr kommer också det nya, syrerika, vattnet avge luftbubblor under en längre tid, så även om du luftat nu, kan du behöva lufta igen. Ni har gjort en storartad insats med luftningen av era element. Hos en del har det dock inte räckt. Fastighetskötaren har därför varit ute vid tre tillfällen under tre dagar i förra veckan och åtgärdat problem. (det berodde nästan uteslutande på någon av punkterna nedan.)

Har du fortfarande kallt i ett eller flera element tittar du igenom listan nedan för se vad du kan göra. För mer information och tips går du till sidan Åtgärda felet själv. Om det ändå inte löser sig, så felanmäler du, men tänk på att du som boende själv får lufta och måste ta hand om termostaten, så ventilen inte fastnar. 

  1. Kontrollera att termostaten är uppvriden på max, så du får genomströmning.

  2. Är de vertikala rören som går mellan lägenheterna och fram till elementen varma eller kalla? Det ena röret är svalare, då det är returvatten.
    a) Kalla rör: Värmen kanske inte kommer fram till dig på grund av att det är så mycket luft i rören. Har du frågat grannen under dig om de har värme i motsvarande rör och om de luftat?
    b) Varma rör: Det är troligen problem med elementet.
     
  3. Hindras luftcirkulation runt termostaten på grund av möbler eller gardiner, kan det bli varmt runt termostaten och den stänger då flödet. Se till att det är bra luftväxling.

  4. Elementet kallt: Troligen problem med termostat eller ventil. Ta bort termostaten och känn försiktigt om stiftet fjädrar några millimeter. Sitter det fast kan du trycka något ytterligare för att se om det lossnar. Har du inte rört termostaterna på länge så fastnar stiftet. (Det är därför du regelbundet ska motionera termostaterna.) Sätt inte tillbaka termostaten direkt, utan vänta en stund och se om elementet blir varmt. Hjälper inte detta felanmäl.   

  5. Elementet kallt upptill: Du har luft i elementet, lufta, för tips. Observera att luftskruven alltid sitter upptill på gaveln (med den nedre tömmer ni bara ut vatten).
     
  6. Elementet kallt nertill och varmt upptill: Helt normalt. Det viktiga är att elementet är varmt upptill, i hela sin längd. 

Varma hälsningar
Teknikgruppen