Grovtvättstugan på BA 175

Vad händer med grovtvättstugan och varför lagas inte grovtvättmaskinen?

Flera medlemmar har hört av sig och undrar när föreningen köper en ny grovtvättmaskin. Svaret är att det dröjer och att det finns funderingar på om vi kan klara oss utan en separat grovtvättstuga. Det finns flera skäl till att vi behöver tänka igenom behovet ordentligt: 

Att ta hänsyn till

  • En grovtvättmaskin är egentligen en "vanlig" maskin, men med högre kapacitet, den har större trumma och klarar högre vikt på tvättgodset. En maskin av bättre kvalitet med högre kapacitet har ett högt pris, så vi köper inte större maskin än vad flertalet har behov av.
  • Separat centrifug kommer inte behövas, då nya maskiner centrifugerar.
  • Värmefläkten i torkrummet är en riktig energibov, som vi ska undvika att ha framgent.
  • Med hänsyn till de tre tidigare punkterna kan behovet av en separat grovtvättstuga ifrågasättas.
  • De två tvättmaskinerna i tvättstugan på BA 175 befaras ha kort kvarvarande livslängd.
  • Tumlare och torkskåp i båda tvättstugorna är till åren och inte energieffektiva.
  • Tumlare har luftutsläpp på utsidan av huset som kan upplevas som otrevligt.
  • Det finns utrymme i nuvarande tvättstugor för ytterligare en maskin.

Synpunkter på behov av grovtvätt

Utifrån synpunkter som skickats in framgår att det finns behov av en maskin med större trumma för att kunna tvätta skrymmande tvättgods som täcken, kuddar, sofföverdrag och flera uppsättningar med sängkläder. Det synes också finnas viss efterfrågan på att kunna tvätta mattor, någon eller några gånger per år, av ungefärlig storlek på 140x200 cm.

Vägen framåt

Lämpligt nu är att ta fram en plan för den fysiska utformningen av tvättstugorna och den tvätt- och torkkapacitet som behövs långsiktigt.

Många som i dag har egen tvättutrustning, bedöms framöver flytta till den gemensamma tvättstugan, i takt med att utrustning och el blir dyrare. Detta synes för övrigt vara en allmän trend. Det innebär i praktiken att det bör finnas möjlighet att enkelt öka kapaciteten för både tvätt och tork, till exempel genom att förbereda plats och uttag för en tredje tvättmaskin och en andra torktumlare.

Om vi i planen avvecklar nuvarande grovtvättsuga, bör en tvättmaskin i vardera tvättstugan ha en sådan kapacitet att den klarar mer skrymmande tvätt. Möjligen att den också ska klara vikten av mindre mattor eller motsvarande.

Elkostnaden för en tvättstuga är hög, varför nya maskiner också bör vara både energieffektiva och vattensnåla. Det är miljömässigt positivt, men även långsiktigt ekonomiskt, även om inköpspriset är betydligt högre.    

Genomförande

När vi har en plan för hur vi på längre sikt vill ha tvättstugan, kan vi börja köpa in nya maskiner och ersätta de äldre. Parallellt kommer även ytskickt i tvättstugorna behöva åtgärdas. Betongsocklar tas bort. Avlopp behöver förberedas för tumlare och torkskåp. Nuvarande in- och utsug till tumlare tas bort, då nyare tumlare inte behöver dem. 

 

Hälsningar
Teknikgruppen