Förberedelser inför ventilationskontroll (OVK)

Obligatorisk ventilationskontroll ska genomföras vart 6:e år. Den kommer ske 9 - 23 januari, Vi har även beställt rengöring av kanalsystemen och injustering av ventilationen i alla lägenheter så att inomhusklimatet ska bli så bra som möjligt. Särskild avisering kommer delas ut med tider och nyckelhantering vecka 50. Du behöver dock göra vissa förberedelser innan. Var också uppmärksam på att vi måste komma in i alla lägenheter vid samma tillfälle för att injusteringen ska bli korrekt.

Steg 1: För att ventilationen ska fungera behöver det komma in luft till din lägenhet och de ventilerna behöver du rengöra emellanåt.

Vi har spaltventiler ovanför fönstren (inte i köket). Öppnar du fönstret ser det ut som på första bilden ovan. Tittar du närmare ser du ett metallgaller som på bild två. Det här kan sättas igen.

Ta förslagsvis en smal tandborste och en baksticka och rengör. Borsta och pilla med stickan så hållen öppnas upp.  Sug samtidigt med dammsugaren så du får bort allt skräp.

Se till att spjället är öppet på insidan och dammsug även detta.

Hör du missljud eller vibrationer från ventilerna i bland kan det också förbättras om du rengör. 

Steg 2: Luftens väg ut ur lägenheten sker genom frånluftsventiler/don. Se bild tre för exempel. De kan se lite olika ut, men det viktiga är att de är justerbara. En annan viktig sak är att det vid OVK:n är möjligt att komma åt samtliga don i lägenheten och att de är rensbara. De får inte vara förbyggda eller täckta. Se efter i klädkammare, förråd, badrum mm att man kommer åt samtliga don.

Steg 3:  I vår förening ingår även köksfläkten eller kökskåpan i ventilationssystemet och den ska ha ett spjäll där man kan ställa in grundventilationen. Det ser olika ut på olika modeller, men på bild fyra ovan tar man bort ventilationsslangen och kommer på så sätt åt inställning av spjället. Det här kan ventilationsteknikerna, men de ska ha åtkomst.

På sista bilden syns en rensöppning för ventilationen i köket. Det kan se olika ut, men man måste komma åt att rengöra ventilationskanalen från fläkten eller kåpan.

Har du en kolfilterfläkt får den inte vara ansluten till ventilationen.